Zonnepanelen op een schuin dak

Neem contact op

Heeft u een vraag over zonnepanelen op een schuin dak? Kunnen wij iets voor u doen? Wilt u een vrijblijvende offerte? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Zonnepanelen op schuin PVC dak, schuin dak van bitumen of EPDM

Een niet doorsnee dak, en toch komt het veel voor, zonnepanelen op een schuin dak van bitumen, schuine PVC daken of EPDM-daken met een lichte helling. Schuine PVC daken zijn vaak ook nog voorzien van imitatieroeven of felsen. Niet elke dakdekker kan met deze daktypen overweg, laat staan dat hij ook de juiste kennis in huis heeft om zonnepanelen veilig en waterdicht te monteren. Toch biedt dit type dak volop mogelijkheden voor zonne-energie. In dit artikel wordt uitgelegd hoe zonnepanelen op een schuin bitumen, PVC of EPDM-dak vakkundig en duurzaam kunnen worden aangebracht.

Montage van zonnepanelen op een schuin dak met een dakbedekking voor platte daken

Het monteren van zonnepanelen op een schuin dak kan voor een uitdaging zorgen, zeker wanneer het een plat hellend dak betreft met een bitumineuze of kunststof dakbedekking zoals APP bitumen, PVC of EPDM. Dit type dak komt veel voor bij woningen en gebouwen met een architectonisch dakontwerp, daarnaast wordt dit vaak als ‘plat dak’ geclassificeerd, ondanks de duidelijke hellingshoek.

In dit artikel leggen we uit welke mogelijkheden er zijn voor het monteren van zonnepanelen op dergelijke schuine platte daken, wat de voordelen zijn, welke risico’s beter vermeden kunnen worden en waarom een vakkundige aanpak essentieel is voor de waterdichtheid en kwaliteit van een goed dak.

Wat verstaan we onder een schuin plat dak?

Veel gebouw- en woningeigenaren met een schuin dak, voorzien van een dakbedekking die normaal gesproken op platte daken wordt toegepast, lopen tegen praktische vragen aan wanneer ze zonnepanelen willen laten plaatsen. Hoe wordt het zonnestroomsysteem vastgezet? Wie kan dit vakkundig uitvoeren? En kleven er risico’s aan deze minder gangbare montagesituatie? In dit artikel belichten we de voor- en nadelen van zonnepanelen op dit type dak en leggen we uit waarom deskundige uitvoering belangrijk is.

Een schuin plat dak is een dak met een lichte tot middelmatige helling, voorzien van een dakbedekking die normaal gesproken op platte daken wordt toegepast. Denk aan bitumen (APP of SBS), kunststof (PVC) of EPDM (synthetisch rubber).

Het verschil met een traditioneel hellend pannendak is dat deze daktypen waterdicht worden gemaakt door het toepassen van één doorlopende laag. Hierdoor zijn er bij het bevestigen van zonnepanelen extra aandachtspunten qua waterdichting en constructieve belasting.

Zonnepanelen op een schuin bitumen dak

Bitumen is nog steeds een veelgebruikte dakbedekking in Nederland. Het laat zich goed verwerken en is relatief goedkoop. Bij de montage van zonnepanelen op een schuin bitumen dak wordt in veel situaties gekozen voor mechanische bevestiging van de draagconstructie van de zonnepanelen. Er worden montageankers geplaatst, die worden vastgezet in de onderconstructie (bijvoorbeeld houten dakbeschot of beton).

De waterdichting wordt gewaarborgd doordat er op maat gemaakte rozetten van hetzelfde type bitumen op het dak worden verwerkt. Deze worden ingebrand met een brander, zoals gebruikelijk is bij bitumineuze systemen. Dit zorgt voor een duurzame en lekvrije aansluiting.

Zonnepanelen op een schuin PVC dak

PVC-daken worden vaak toegepast bij lichte constructies en moderne woningen- en gebouwen. Voor zonnepanelen op een schuin PVC-dak geldt dat ook hier gewerkt wordt met mechanische ankers. De rozetten die de doorvoer afdichten, worden uit exact hetzelfde PVC-materiaal gesneden en met hete lucht gelast, conform de voorschriften van de fabrikant. Hierdoor blijft de kwaliteit van het dak behouden en ontstaat er geen risico op lekkages.

Zonnepanelen op een schuin dak met EPDM

EPDM is een elastisch en duurzaam dakbedekkingsmateriaal dat verlijmd wordt aangebracht. Bij plaatsing van zonnepanelen op schuine EPDM-daken worden eveneens ankers gebruikt, met op maat gesneden EPDM-rozetten. Deze worden gelijmd met speciale EPDM-lijmen die compatibel zijn met het bestaande systeem. De lijmtechniek vereist ervaring, zeker bij het afdichten rond bevestigingspunten. Een correcte verlijming voorkomt schade aan het membraan en zorgt voor blijvende waterdichtheid.

Universele montageankers voor bestaande daken

In bestaande situaties wordt gewerkt met een universeel montageanker dat geschikt is voor vrijwel elk type onderconstructie. De ankers zelf blijven identiek, maar de bevestiging verschilt afhankelijk van het type dak. In hout kunnen vaak gewoon schroeven worden gebruikt, bij beton gebruiken we slagpluggen, betonschroeven of chemische ankers, wanneer we staalplaat tegenkomen kunnen zelftappende schroeven de oplossing zijn en in gasbeton zijn speciale pluggen of gasbetonschroeven vereist.

In sommige gevallen is directe bevestiging in het dak zelf niet mogelijk of biedt de onderconstructie onvoldoende draagkracht. In dat geval kan gebruik worden gemaakt van contraplaten aan de binnenzijde van het dakbeschot. Hiermee wordt een stevige en veilige verankering gerealiseerd, ook bij twijfelachtige of zwakke dakondergronden. Zo is er voor vrijwel elke situatie een passende oplossing beschikbaar.

Deze aanpak maakt het mogelijk om op vrijwel ieder schuin plat dak zonnepanelen veilig en stevig te monteren. De ankers worden volledig geïntegreerd in het dakbedekkingssysteem, zodat lekkages uitgesloten zijn bij correcte verwerking.


Fabrikantspecifieke oplossingen bij dakrenovatie

Wanneer er sprake is van een complete dakrenovatie, biedt dit extra kansen. In zo’n geval wordt vaak gekozen voor een compleet dakpakket inclusief zonnesysteem van één fabrikant. Denk aan prefab montagerails die in de dakopbouw geïntegreerd worden. Dit heeft meerdere voordelen, zoals garantie op het volledige systeem (dak en PV-onderconstructie), naadloze aansluiting van dakbedekking en bevestigingspunten, en een snellere montage op locatie.

Het Renolit Alkorsolar bevestigingssysteem bijvoorbeeld. Deze biedt een innovatieve oplossing voor het monteren van zonnepanelen op kunststofdaken zoals PVC, zonder de dakbedekking te perforeren of ballast te gebruiken. Het systeem bestaat uit een kunststof profiel met een aluminium insert dat met warme lucht op de dakbaan wordt gelast, waardoor een stevige en waterdichte bevestiging ontstaat.


Voordelen van een dergelijk systeem:

  • Lichtgewicht: Het systeem voegt minimale extra belasting toe aan het dak, wat vooral voordelig is voor daken met beperkte draagkracht.
  • Geen perforatie van de dakbaan: Dankzij de lastechniek blijft de integriteit van de dakbedekking behouden, wat het risico op lekkages vermindert.
  • Toepasbaar op diverse dakoriëntaties: Het systeem is geschikt voor zowel platte als licht hellende daken, en kan worden toegepast op zowel nieuwbouw als renovatieprojecten.
  • Snelle en eenvoudige installatie: De montage is efficiënt, wat tijd en arbeidskosten bespaart.
  • Onderhoudsvriendelijk: Zonnepanelen kunnen eenvoudig worden onderhouden of vervangen zonder de dakbedekking te beschadigen.
  • Weerbestendig: Het systeem is getest op windsnelheden tot 210 km/u, wat zorgt voor een betrouwbare bevestiging onder extreme weersomstandigheden.

Veelvoorkomende fouten bij foutieve montage

In de praktijk worden fouten gemaakt bij het monteren van zonnepanelen op schuine platte daken. Een hardnekkig voorbeeld is het gebruik van houten balkjes (vaak vurenhout) die op het dak worden gelegd, met dakbedekking worden ingewerkt en waarop vervolgens rails geschroefd worden. Dit lijkt op het eerste gezicht een eenvoudige en goedkope oplossing, maar is in werkelijkheid constructief onbetrouwbaar doordat hout kan gaan rotten door vochtinwerking. Dit is potentieel gevaarlijk bij storm (verlies van bevestiging), slecht voor de levensduur van het dak (verstoringen in het waterkerende vlak).

Wat ook regelmatig voorkomt, is het gebruik van montagevoetjes die bedoeld zijn voor bevestiging op een staaldak. Deze worden vervolgens met kit op het dak geschroefd, wat in het Nederlandse klimaat absoluut ongeschikt is.

Waterdichte montage is maatwerk

Een belangrijk onderdeel van een goede montage is de verwerking van de rozetten die de verankering waterdicht maakt. Elk project dient vooraf geïnspecteerd te worden. Daarbij dient te worden gekeken naar de opbouw van het dakbedekkingspakket, het type ondergrond en isolatie, de dikte van de opbouw en de materiaalsoort van de dakbedekking.

Vervolgens kunnen rozetten op maat gemaakt worden van exact hetzelfde materiaal als het bestaande dak. Hierdoor kunnen ze verwerkt worden volgens de voorschriften van het gebruikte daksysteem. Bitumen wordt ingebrand, PVC gelast met warme lucht en EPDM verlijmd.

Deze aanpak garandeert een duurzame, waterdichte afwerking die in lijn ligt met de normen van de dakbedekking.

Voordelen ten opzichte van ballastmontage

Hoewel ballastmontage op volledig platte daken gangbaar is, kleven er voor schuine daken duidelijke nadelen aan. Ballastsystemen zijn zwaarder en vragen om extra constructieve controle:

  • Verhoogde dakbelasting
  • Risico op verschuiven bij helling
  • Snellere slijtage van de dakbedekking

Een mechanisch bevestigd systeem daarentegen biedt duidelijke voordelen:

  • Lichtere dakbelasting
  • Betere windbestendigheid
  • Duurzamer voor het dakoppervlak
  • Wordt vaak wél meeverzekerd als vast onderdeel van het gebouw

Conclusie: Kies voor zekerheid, kwaliteit en levensduur

Zonnepanelen op een schuin dak van bitumen, PVC of EPDM zijn absoluut mogelijk – mits vakkundig gemonteerd. Vermijd houtconstructies of beunoplossingen en kies voor maatwerk met universele ankers of fabrikantspecifieke integratie bij renovatie. Zo profiteert u van waterdichte montage zonder risico op lekkage, een robuuste constructie bestand tegen weer en wind, verhoogde kans op dekking via de opstalverzekering en een langere levensduur van zowel dak als zonnepanelen.

Laat u goed adviseren door een specialist die verstand heeft van daken én installatietechniek. Dat voorkomt problemen en verhoogt de waarde en veiligheid van uw investering in zonne-energie.

Neem contact op

Heeft u een vraag? Kunnen wij iets voor u doen? Wilt u een vrijblijvende offerte? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Kan een dergelijke montagemethode ook worden toegepast voor andere doeleinden?

Dikwijls worden niet alleen zonnepanelen, maar ook airconditioners of luctbehandelingskasten op een dergelijke manier bevestigd aan een dak.

Mijn dak is niet schuin-plat maar hol of bol rond van vorm. is monteren van zonnepanelen mogelijk?

Ja dit is mogelijk op zowel holle- als ook op bolle dakvlakken.

Op mijn dak zitten imitatiefelsen of roeven. is dat een probleem?

De hoogte van het montagesysteem is af te stellen en kan dus iets hoger- of lager worden ingesteld om zo over de imitatieroeven of felsen heen te worden gemonteerd. Deze hoeven in ieder geval niet te worden verwijderd.

Kan er rekening worden gehouden met de kleur van het dak?

Wanneer een dak een kleur heeft, bijvoorbeeld rood afgewerkte bitumen of een wit kunststof dak (een cool-roof) kan er rekening worden gehouden met de kleur. Dit hoeft echter niet altijd een probleem te zijn omdat de verankering onder de zonnepanelen zit. Wanneer dit toch zichtbaar is bij bijvoorbeeld glas-glas panelen of omdat je er toch onder kunt kijken vanaf een lager punt is het snijden van de rozetten in een speciale kleur dakbedekking natuurlijk mogelijk.

Worden er eisen aan een dakbedekking gesteld bij montage van zonnepanelen

In geval van een PVC dakbedekking en in geval van een solarprofielen systeem moet de bedekking minimaal 1,5mm dik zijn. Zorg dat hier rekening mee wordt gehouden. ook aan de hoeveelheid bevestigers per meter dakbedekking zitten eisen. Dit dient te worden berekend a.d.h.v. een aantal factoren waaronder de hellingshoek van het dak en het type onderconstructie.

Ik wil mijn dak over een jaar of 5 renoveren. Is het slim om nu zonnepanelen te laten installeren?

In geval van montage op een bestaand dak is het raadzaam te kiezen voor een montagesysteem wat kan worden hergebruikt. Doorgaans voldoen individuele montageankers daaraan en kunnen die zonder risico op desinvestering worden geplaatst. Een systeem met solarprofielen past men eigenlijk alleen maar toe op nieuw aangebrachte daken waarbij dit niet aan de orde is.

Comments are closed.